“Weer meer bereikt dan we durfden dromen”

HET VERHAAL
In juni zijn wij, Willemijn en Gerben, afgereisd naar Haïti om mensen daar te helpen meer te zien. In totaal hebben we met een team van professionele oogartsen en optometristen 829 mensen kunnen screenen. Dat zijn er 100 meer dan vorig jaar. We hadden geregeld dat de mensen vooraf, buiten in de wachtruimte, al uitleg kregen over hoe de visuskaart met de Landolt C-ringen werkt. Die uitleg deed Anna, de dokter van het ziekenhuis. Ze legde de patiënten uit dat ze de opening van de C moesten aanwijzen. Ze vroeg dan: waar is het gat? Koté trou? Ze zei er dan meteen achteraan: dus niet in het midden! Hier moesten de mensen erg om lachen en dat zorgde voor veel hilariteit in de wachtkamer. Daarbij legde ze ook uit dat erg slechtziende mensen waarschijnlijk alleen een gat in het midden zien.
Wij bepaalden de visus, de refractieafwijking veraf en nabij, deden fundoscopie (het netvlies bekijken) en onderzoek met de handspleetlamp (een microscoop waarmee je het voorste deel van het oog kan bekijken). Als dat nodig was, kregen de mensen een bril voorgeschreven. Was er meer onderzoek nodig b.v. bij glaucoom of cataract, dan kregen de patiënten pupil verwijdende druppels en werden zij ook gezien door de oogarts voor verdere diagnose en behandeling.

HET RESULTAAT
In totaal hebben we 411 brillen voorgeschreven (van de in totaal dus 829 patiënten). De meeste brillen (287) waren voor dichtbij zoals voor lezen, naaien, koken. Deze brillen hadden we allemaal mee naar Haïti meegenomen. Veel brillen waren kant en klaar. Van de wat oudere generatie is 50% analfabeet. Daarom noemden we het geen leesbril maar een ‘naaibril’ voor sommige mensen.

Net als vorig jaar was het een geslaagde missie, met weer meer lichtpuntjes in de toekomstige ogen van de Haïtianen.

Hartelijk dank voor alle gedoneerde brillen, donaties en medeleven.
Gerben Sinke & Willemijn Stam