Oogzorg

Bij Villa Optica kunt u terecht voor een eenvoudige oogtest, maar ook voor een zeer uitgebreide screening en behandeling van uw ogen als er ernstige klachten zijn.
Maak een afspraak

Dit basis optometrisch onderzoek duurt ongeveer een half uur en kost 39 euro. Als u na dit onderzoek een mooie bril of een paar contactlenzen aanschaft *, bieden wij u een korting aan t.w.v. 29 euro.  

*vraag naar de voorwaarden

Oogtest

Met deze vrijblijvende oogtest maken we een inschatting van uw oogsterkte met behulp van een volledig geautomatiseerde computer. Deze computer meet uw mogelijke oogsterkte afwijking. Met deze test kunnen we u adviseren of aanvullend onderzoek nodig of gewenst is. Dit onderzoek duurt ongeveer een kwartier en hier berekenen wij geen kosten voor.

OOGMETING EN BASIS OPTOMETRISCH ONDERZOEK
Bij dit onderzoek kijken we hoe we uw oogsterkte kunnen corrigeren en of uw ogen gezond zijn. Dit onderzoek is nodig als uw ogen nog nooit goed zijn opgemeten en als er een nieuwe sterkte nodig is.

Bij dit onderzoek plaatsen we met speciale apparatuur speciale glazen voor uw ogen, zodat we heel nauwkeurig de juiste sterkte kunnen bepalen. Aan de hand van deze resultaten, informeren en adviseren wij u over de mogelijkheden. Om te bepalen of uw ogen gezond zijn, meten we uw oogdruk en kijken we in uw ogen met een oogspiegel naar uw oogzenuw en bloedvaatjes.

Met een microscoop bekijken we de voorkant van het oog, hoornvlies, oogleden en de ooglens. We maken met dit onderzoek de scheiding pluis of niet pluis. Vinden we iets? Dan is er nader, uitgebreider onderzoek nodig.

Optometrie

DE OPTOMETRIST
De optometrist onderzoekt de gezondheid van ogen om eventuele oogafwijkingen en oogziektes op te sporen. Vroeger deed alleen de oogarts dit oogonderzoek en zorgde de opticien voor de bril en/of contactlenzen. De optometrist kan het allebei en nog veel meer. De optometrist is de huisarts van het oog. Blijkt tijdens het oogonderzoek dat verdere medische behandeling nodig is, dan bespreken zij dit met de oogartsen of huisartsen. Het beroep van optometrist is sinds 2000 officieel opgenomen in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Daarmee is de optometrist wettelijk erkent als professional in de gezondheidszorg. Optometristen hebben een vier jarige HBO opleiding afgerond. 

UITGEBREID OPTOMETRISCH ONDERZOEK
Met een uitgebreid optometrisch onderzoek kunnen we de afwijkingen of verdachte plekjes die we constateren in het basis optometrisch onderzoek verder uitzoeken.
Heeft u bijvoorbeeld last van flitsen, vlekjes in uw beeld of last van uitval in uw gezichtsveld? Of ziet u dubbel, heeft u last van hoofdpijn, droge ogen, rode geïrriteerde ogen of concentratie problemen?
Dan kan dit veel verschillende oorzaken hebben; van een normale veroudering van het oog en de oogspieren tot en met een netvliesloslating, een eenvoudige oogontsteking tot een symptoom van suikerziekte of het loslaten van het glasvocht. Met dit uitgebreid optometrisch onderzoek kunnen we vaststellen wat er aan de hand is.

We kijken onder meer naar de samenwerking en stand van uw ogen, de kromming van uw hoornvlies, oogdruk, reactie van uw pupillen, de kleur en vorm van uw oogzenuw en het netvlies. Bij dit onderzoek gebruikt de optometrist meestal druppels om uw pupillen te verwijden.

Dit onderzoek duurt ongeveer een uur en kost 69 euro.

ONDERZOEK MET OCT SCAN
Villa Optica heeft een geavanceerde OCT scan, die ook door oogartsen wordt gebruikt. Hiermee kunnen we nog specifieker kijken naar klachten die uit een ander onderzoek naar voren gekomen zijn. Zo kunnen we een dwarsdoorsnede maken van een deel van het oog zodat alle structuren in iedere laag van het oog zichtbaar worden. Ook kunnen we de oogzenuw, hoornvlies, de voorste oogkamer, de iris en de macula (gele vlek waarmee we details waarnemen) nauwkeurig in beeld brengen.

Met deze scan maken we een zogenoemde ‘fundusfoto’, een foto van het netvlies. Ieder netvlies is uniek, maar door deze foto te maken, kunnen we kijken of het netvlies verandert, of een afwijking verergert. Als het netvlies stabiel is, bepaalt de optometrist wanneer het verstandig is een nieuwe foto te maken. Bij een afwijking die erger wordt, verwijst de optometrist door naar de oogarts. De fundusfoto wordt ook gebruikt bij de screening op bijvoorbeeld suikerziekte.

Het onderzoek met de OCT scan duurt ongeveer een uur en kost 69 euro.

Orthoptie

Orthoptie betekent letterlijk ‘recht kijken’. Een orthoptist is een deskundige op een specifiek gedeelte van oogheelkunde, namelijk tussen de samenwerking van de ogen en de oogstand.

Villa Optica heeft een orthoptist in dienst, die zich vooral bezig houdt met klachten als; scheelzien, een ‘lui’ oog, oogbewegingsstoornissen, dubbelzien, hoofdpijn of klachten bij het lezen. Ook is de orthoptist gespecialiseerd in de ontwikkeling en groei van de ogen van kinderen.

De definitieve oogsterkte bepalen we bij kinderen altijd met behulp van oogdruppels, waardoor de ogen van het kind zich tijdelijk niet kunnen aanpassen. Hierdoor kunnen we een betrouwbare meting uitvoeren. Heeft het kind een ‘lui’oog dan stelt de orthoptist een behandelplan op. Als dat nodig is, kan de orthoptist rechtstreeks doorverwijzen naar de oogarts. 

Voor dit onderzoek is geen verwijzing meer nodig, u kunt rechtstreeks een afspraak maken bij Villa Optica. Heeft u wel een verwijzing van bijvoorbeeld de huisarts, dan is het fijn als u die meeneemt.

Een volledig orthoptistisch onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur en kost 69 euro.

Oogklachten

DROGE OGEN/TRANENDE OGEN
Veel mensen hebben last van droge ogen, het is zelfs de meest voorkomende oogaandoening. Droge ogen kunnen u een groot deel van de dag hinderen. Extreem droge ogen kunnen zorgen voor beschadigingen van het hoornvlies en een grotere kans op infecties. Villa Optica heeft alle kennis en apparatuur in huis voor grondig onderzoek en gespecialiseerde behandeling van droge ogen.

Misschien herkent u dit?
Heeft u het gevoel dat er iets in uw oog zit, terwijl dat niet zo is? Heeft u branderige of extreem vermoeide ogen? Bent u gevoelig voor licht? Ziet u wazig? Kleven uw ogen vast als u knippert? Dit zijn allemaal klachten die kunnen wijzen op droge ogen. U kunt zelfs last hebben van ‘droge ogen’ terwijl u overmatig ‘traant’!

Bij Villa Optica kunt u een speciaal droge ogenonderzoek laten doen. Een van onze optometristen zal bij dit onderzoek uw oogleden, traanpunten, het hoornvlies en de samenstelling van het traanvocht onderzoeken en uw algehele conditie en allergieën in kaart brengen. Daarna stellen we samen met u een behandelplan op. Afhankelijk van de oorzaak zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Dat kan de keuze voor een ander type lens zijn, maar ook bijvoorbeeld het gebruik van ‘kunsttranen’, behandeling van de talgklieren in de oogranden of het (tijdelijk) plaatsen van een plug van siliconen in de traanpunten.

Het droge ogen onderzoek duurt ongeveer 45 minuten en kost 49 euro.

WELKE ONDERZOEKEN DOET ONZE OPTOMETRIST NOG MEER?

 • Blepharitis behandeling
 • Maculadegeneratie
 • Glaucoom
 • Staar/Cataract
 • Prisma onderzoek, Fixatie Disparatie, MKH methode
 • Dyslexie
 • Kleurenblindheid
 • Plaatsen van Punctum Plugs

Myopie management 

Myopie is de wetenschappelijke term voor bijziendheid. Als je bijziend bent zie je dichtbij goed, terwijl je veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat je oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar je naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór. Je hebt dan een correctie met een negatieve sterkte (min-sterkte) nodig om weer scherp te zien.

Myopie komt steeds vaker en op jongere leeftijd voor. Ook de mate van bijziendheid wordt steeds extremer. Op dit moment is al zeker 50% van de jongeren in Europa bijziend. In Azië is dat zelfs meer dan 80%. Onderzoekers voorspellen dat deze aantallen alleen nog maar gaan stijgen. In het jaar 2050 zal bijna de helft van de totale wereldbevolking bijziend zijn.

De risico’s van hoge myopie
Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met bijziendheid boven de -5,00D veel meer risico hebben op netvliesloslating. Ook het risico op glaucoom (verhoogde oogdruk), staar en andere oogaandoeningen is aanzienlijk hoger. Niet alleen zijn deze aandoeningen erg vervelend, maar kunnen zelfs tot blindheid leiden. Wilt u uitzoeken of uw kind risico op bijziendheid heeft? Doe hieronder de test.

Wat kan ik voor mijn kind doen?
Het bestrijden van de toename van bijziendheid bij kinderen is dan ook van groot belang. We willen bij onze kinderen deze ernstige oogproblemen voorkomen. Helaas is er (nog) geen permanent geneesmiddel voor bijziendheid. Wel kan onze specialist een aantal behandelingen aanbieden die de toename van bijziendheid kunnen afremmen: Myopie Management.

De Myopie Management opties:

 • Lifestyle advies
  Niet te lang en te vaak op het scherm van de laptop, tablet of smartphone kijken. Dit voorkomt dat de ogen teveel ingesteld raken op nabij zien. Daarnaast is minstens twee uur buiten spelen ook goed voor de ogen.
 • Farmaceutische interventie met atropine oogdruppels in combinatie met een bril
  Onderzoeken hebben aangetoond dat atropine ook een krachtig middel is om de toename van bijziendheid af te remmen. Er worden goede resultaten behaald maar het heeft helaas ook een aantal bijwerkingen.
 • Optische interventie
  Met optische interventie willen we de toename van bijziendheid zo veel mogelijk afremmen door middel van speciale contactlenzen. Het streven is een remming van 50% of meer. Deze type lenzen (nachtlenzen, MiSight daglenzen en bepaalde type maandlenzen) kunnen alleen worden aangemeten door de optometrist die daar een extra scholing voor heeft gevolgd. Uiteraard hebben onze optometristen deze scholing gevolgd en houden wij ons aan de protocollen voor het aanmeten en controleren van deze lenzen.
 • Combinatie van atropine oogdruppels en contactlenzen
  Als blijkt dat de groei van het oog toch toeneemt ondanks één van de bovenstaande behandelingen kunnen we ook beide interventies tegelijk aanbieden.

Samen kijken we naar de beste optie voor ieder kind individueel. Maak een afspraak en vraag naar meer informatie.

Ooglaser en lensimplantatie 

Bij Villa Optica kunt u terecht voor een onafhankelijk advies en onderzoek over refractiechirurgie. Wij zijn namelijk een EyeScan Onderzoekscentrum. Dit betekent dat wij u van alle informatie rond een ooglaserbehandeling of lensimplantatie kunnen voorzien, het volledige vooronderzoek kunnen verrichten (Quick- en Fullscan) en de nazorg en controles uitvoeren.

U gaat alleen voor de daadwerkelijke laserbehandeling of lensimplantatie naar de ooglaserkliniek in Utrecht.

Denkt u na over een ooglaserbehandeling of lensimplantatie? Dan is ons advies om eerst een afspraak te maken voor een Quickscan. Zo weet u meteen of uw ogen überhaupt geschikt zijn voor enige vorm van refractiechirurgie.

Dit onderzoek duurt 30 tot 45 minuten en kost 35 euro.

Blijkt dat uw ogen geschikt zijn, dan dient er naast de Quickscan nog een aanvullend en uitgebreid onderzoek plaats te vinden: een Fullscan.

Bij deze Fullscan worden uw ogen compleet opgemeten. Er wordt met diverse apparatuur naar uw hoornvlies, maar ook de binnenkant van uw oog gekeken. Na deze metingen geeft de optometrist een definitief advies over welk type behandeling het meest geschikt voor uw ogen is.

Deze Fullscan duurt 90 tot 120 minuten en kost 135 euro. Heeft u al een Quickscan laten doen? Dan wordt bij de Fullscan 35 euro in mindering gebracht. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen, of kijken op www.eyescan.nl.